TENHULTS SPORTFISKEKLUBBS

  RECEPTSAMLING

Har du också ett favoritrecept som du vill dela med andra?

Skicka det till

tsfk@swipnet.se

ABBORRE

ABBORREKNYTEN

INGREDIENSER:

4 benfria filéer per portion av abborre eller andra tunna fiskar. Skalade råa potatisar i 5 mm tjocka skivor. Blandade lökringar, gula, röda och purjo. Tomatskivor, dill, persilja och en klick smör. Börja och testa med detta. Det går att utöka med morotsstavar, sockerärtor och majs o.s.v.

GÖR SÅ HÄR:

Riv av ett ark ugnsfolie. Storlek ca 40x30 cm. Lägg ett lager potatisskivor ca 20x15 cm mitt på arket. Krydda lätt med pommeskrydda. Lägg på två fiskfiléer. Krydda med citronpeppar. Ett nytt lager potatis. Krydda. Och ett nytt lager med fisk, och kryddor på det. Längst upp blir det potatis, lök och tomatskivor. Salta ganska rikligt. På med en klick smör och strö på dillen. Vik ihop foliepaketet, lägg det i en långpanna i ugnen i 225 grader i 25 minuter. Strö på persiljan när "paketet" öppnas. Ät direkt ur foliepaketet. VARNING, tomaterna är glödheta.

><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸><((((º>

STUVADE ABBORREFILÉER

INGREDIENSER:

10 benfria abborrfiléer, 2 msk smör, 3 msk vetemjöl, 3 dl vatten, 1 dl finhackad persilja, 2 tsk salt och ett kryddmått vitpeppar.

GÖR SÅ HÄR:

Smörj en gryta med smöret. Salta och peppra på filéerna. Rulla ihop och ställ dem tätt tillsammans. Rör ut vetemjölet med vatten och häll över fiskrulladerna. Strö över hackad persilja och sjud under lock på svag värme. Skaka lite försiktigt på grytan då och då så att inte stuvningen bränner fast i botten.

><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸><((((º>

_____________________________________

GÄDDA

GÄDDPATÉ

INGREDIENSER:

5 hg filé, 2 tsk salt, 1 kryddmått kayennepeppar, 3 ägg, 3 msk vetemjöl, 3 dl vispgrädde, 1/2 dl finhackad dil och 200 gram skalade räkor.

GÖR SÅ HÄR:

Ta bort så många ben det går och mal sedan gäddköttet i köttkvarn två gånger. Blanda gäddfärsen med salt, peppar och ägg. Rör ut mjölet i grädden och tillsätt även detta. Hacka räkorna grovt ochtillsätt dem och dillen. Packa färsen i en smord avlång form. Täck med smörpapper. Koka i vattenbad 175 grader i cirka en timma. Låt kallna i formen.

SERVERINGSTIPS:

På buffén: skär i centimetertjocka skivor. Skär sedan i rutor 2x2 cm. Lägg på en klick cumberlandsås, trä en oliv på en tandpetare och stick ner i patén. Placera fiskrutorna på en bädd av finhackad rödlök på ett fat.

Kall med romsås: Servera patén i tunna skivor med nykokt ris och romsås. 4 dl crème fraiche, en burk röd ishavsrom. Smaka av med salt och svartpeppar.

Varm: Värm skivor av patén lite lätt. Koka upp en påse med smögensås eller dillsås och servera med nykokt potatis och gröna ärtor.


            GÄDDQUENELLER


INGREDIENSER:

500 g gäddfilé
2 ägg
3 dl vispgrädde
salt eller ansjovis
peppar
muskot
vitvinssås och riven ost
GÖR SÅ HÄR:

1. Mal gäddfilén 2 gånger i köttkvarn. Försök att bevara gäddfärsen så kall som möjligt.
2. Salta färsen med salt och/eller ansjovis. Tillsätt äggen och resten av kryddorna. Häll till sist sakta i grädden i en tunn stråle under omrörning till lämplig konsistens.
3. Forma små ägg av färsen med hjälp av två våta händer. Koka sakta i saltat vatten.
4. Lägg de kokta quenellerna i en eldfast form, slå över såsen, pudra med ost och gratinera i ugn 225° tills ytan blivit vackert gyllene.


><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸><((((º>

_____________________________________

GÖS

BACONLINDADE FISKBITAR

INGREDIENSER:

Benfri fiskfilé, ett paket bacon, 2 dl matlagningsyoghurt, fetaost i tärningar, gröna inlagda oliver, kapris och en liten rödlök.

GÖR SÅ HÄR:

Skär fisken i 50-gramsbitar, krydda med citronpeppar, linda en skiva bacon runt och lägg i en ugnsfast form. När fiskbitarna och baconet är slut, in i ugnen på 250 grader i 15 minuter.

SÅSEN: Låt fetaosttärningarna, kapris och oliverna rinna av väl. Finhacka rödlöken och rör sedan ner alltihop i matlagningsyoghurten och såsen är klar. Servera med kokt potatis

><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸><((((º>

FISK I UGN

INGREDIENSER:

600 gram vit fiskfilé, abborre, gös eller torsk. 8 potatisar av fast sort, 100 gram skivad bacon, 4 gröna paprikor, 2 stora tomater, 2 gula lökar, 2 dl crème fraiche. Till panering 1/2 dl vetemjöl och 1 tsk paprikapulver.
GÖR SÅ HÄR: Koka potatisen med skalet på. När den är nästan klar slås vattnet bort. Skala och skiva potatisen när den har kallnat. Lägg ut fiskfiléerna. Täck hälften med baconskivor och lägg ihop fiskfiléerna två och två med bacon i mellan. Blanda vetemjöl och paprikapulver. Panera fisken och stek i smör någon minut på var sida. Fisken skall bara få lite färg. Smörj en ugnsfast form. Täck bottnen med potatisskivor. Salta och peppra. Lägg på fisken. Täck med skivor av paprika, lök och tomat. Klicka ut crème fraiche. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 35 minuter.

><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸><((((º>

FISK UNDER TÄCKE

INGREDIENSER:

400 gr benfria saltade och pepprade fiskfiléer, gärna gös eller torsk. 4 kantskurna fint söndersmulade vita brödskivor, 1 dl vispgrädde, 2 dl creme fraiche, 100 gram smält smör, 1/2 pkt flagad mandel.

GÖR SÅ HÄR:

smörj en form och lägg i de kryddade fiskbitarna. Smält smöret, häll detta över brödsmulorna och blanda i creme fraiche. Bred brödblandningen över över fisken och strö över den flagade mandeln. Häll grädden runt om i formen. Mitt i ugnen i 200 grader och 25 minuter. Servera med potatis och grönsallad med gröna ärtor.

><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸><((((º>

TACOFISK

INGREDIENSER:

400 gr benfri fiskfilé i 2 cm-bitar. Gös eller torsk t.ex. 1 tsk salt, 2 dl mellangrädde (27%) 1/2 dl tacosås medium eller hot, 2 dl riven ost, 20 grovt krossade tortillachips.

GÖR SÅ HÄR:

lägg fiskbitarna i en smord ugnsäker form. Salta. Blanda grädde, tacosås och ost och häll det över fisken. Strö på de krossade chipsen överst. 225 grader i 25 minuter mitt i ugnen.

><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸><((((º>

__________________________________

LAKE

STUVAD LAKE

INGREDIENSER:

Lake och matlagningsgrädde. Resten tar vi efterhand.

GÖR SÅ HÄR:
 

Flå laken: lägg fisken på en tidning. Skär av fisken 10cm från stjärten. Skär ett snitt, precis genom skinnet, runt hela fisken alldeles bakom huvudet. Ta tag i skinnet framifrån med en tång och dra av hela skinnet. Ta ur inälvorna men spara rommen om det är en hona. Troligen sitter nu både ryggfenor och bukfenor kvar. Lägg fisken på en skärbräda och kläm fast fenorna mellan flatsidan på kniven och skärbrädan och dra bort fisken från fenorna. Med lite träning går detta rätt så lätt. Ta bort huvudet. Skär fiskbitarna i 2-3cm tjocka skivor.

Koka upp ett par liter vatten. Lägg i en klyftad lök, en slantad morot, ett lagerblad, fem vitpepparkorn och tre teskedar salt. Lägg i lakebitarna i det kokande vattnet och låt sjuda i 17 minuter. Häll alltihop i ett durkslag med ett kärl under. Om det fanns rom bör romsäcken koka med de sista tio minuterna. Ta upp den för sig med en hålslev. Rensa nu laken benfri men låt fiskbitarna var så stora som möjligt så att lakekaraktären består.

Smält lite smör i en traktörpanna. Panera de rensade lakebitarna i lite mjöl och bryn dessa. Slå på två deciliter av kokspadet. Red detta så det blir ganska tjockt. Häll i 2,5 dl matlagningsgrädde. Skär romsäcken i centimetertjocka skivor och lägg i. Krydda med lite riven muskotnöt och citronpeppar, smaka av med salt. När alltihop har blivit varmt är troligen konsistensen den rätta. Ät och njut tillsammans med kokta potatisar.

><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸><((((º>

__________________________________

LAX

Marinerade laxskivor med avokado och löjromsås.

INGREDIENSER: 400 gram finskurna laxskivor, fria från ben och skinn. Plus lite annat smått och gott.


GÖR SÅ HÄR:
Stöt en tsk koriander och en tsk basilika i en mortel. Tillsätt en tsk salt och ett krm nymald vitpeppar. Gör en marinad av kryddorna, fyra msk olivolja och saften av en citron. Vänd ner laxskivorna i marinaden och låt stå i kylskåp någon timma.

Rör ihop löjrom och crème fraiche. Skiva en skalad avokadohalva på längden i tunna skivor till varje portion. Lägg upp laxskivorna, klicka på crème fraichen och garnera med en citronskiva.



><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸><((((º>

__________________________________

MATJESSILL

MATJESTÅRTA

INGREDIENSER:

6 skivor kavring skuren på längden. FYLLNING:1burk matjessill 200gr, 4 dl créme fraiche,200 gr philadelphiaost,3 msk senap,4 hårdkokta ägg,3 tsk vitvinsvinäger,1/2 dl gräslök,1/2 tsk socker,1/2 dl dill.

GARNERING:

1burk matjessill 200gr, 4 hårdkokta skivade ägg, 1 rödlök i ringar och dillkvistar.

GÖR SÅ HÄR:

Finhacka sill, ägg, dill och gräslök var för sig. Blanda créme fraiche och ph-ost med ägg, senap, vinäger, socker,och grönt.Smaka av med salt och peppar. Dela fyllningen i två lika delar och blanda i sillhacket i den ena. Skär brödskivorna rektanggulära och lägg två jämte varandra. bred på av fyllningen med sill i. Lägg på två nya skivor på andra hållet, och bred på resten av sillfyllningen. Mera bred i ursprungsriktningen och den andra blandningen bredes på "runt om". Täck noga med plastfolie och låt stå över natt. Garnera med sill, äggskivor, lökringar och dillvippor strax före servering.

smakar minst lika bra nästa dag

><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸><((((º>

________________________________________

SILL

GUBBRÖRA

INGREDIENSER:

2 hårdkokta ägg, 1 finhackad gul lök, 2 1/2 inlagda sillfiléer, eller matjessill, 1 dl majonnäs, 1/2 dl finhackad dill och en brödlev rund kavring.

GÖR SÅ HÄR:

bryn löken lite lätt i smör och låt sedan svalna. Hacka äggen och 2 av sillfiléerna fint. Blanda ihop alla ingredienserna, utom kavringen förstås, till en röra. Smaka av med peppar och salt. Täck kavringsskivan med röra och garnera med en "sillremsa" skuren på diagonalen och en dillvippa.

><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸><((((º>

___________________________________

STRÖMMING

MARINERADE STRÖMMINGSFILÉER

INGREDIENSER:

600 gram strömmingsfiléer, 1/2 msk dijonsenap, 1/2 msk svensk senap, 1 dl crème fraiche, 1/2 tsk grovmalen svartpeppar och 1 tsk salt.

GÖR SÅ HÄR:

blanda alla ingredienserna och lägg i strömmingen. Låt dra i kylskåp 1-2 timmar. Panera i ströbröd och stek försiktigt i smör. Servera gärna med potatismos där mjölk och fett bytts ut mot lätt-crème-fraiche.

><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸><((((º>

KRYDDSTRÖMMING

INGREDIENSER:

Knappt ett kilo hela små strömmingar. Lag: 1,5 dl ättikssprit och 3,5 dl vatten.

GÖR SÅ HÄR:

rensa och skölj strömmingarna. Låt ryggbenet sitta kvar. Lägg dem i en skål och häll över lagen. Strömmingarna måste täckas helt av lagen och skall stå kallt i ett dygn.

KRYDDBLANDNING:

2 msk grovt salt, 3 msk socker, 2 tsk kryddpepparkorn, 2 tsk vitpepparkorn, 1 tsk kryddnejlikor, 2 lagerblad, 2 bitar muskotblomma, en gul och en röd lök.

GÖR SÅ HÄR:

krossa kryddblandningen i en mortel, skala och skiva löken. Låt strömmingarna rinns av och varva dem i en glasburk med kryddorna och löken. Täck över och låt stå kallt en vecka. Kryddströmmingen är hållbar ytterligare två veckor.

RENSNINGSTIPS:

rensa de färdiga strömmingarna innan servering genom att ta tag i ryggbenet med fingrarna vid "nacken" och dra benet bakåt. De ökar i popularitet genom att erbjudas färdigrensade.

><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸><((((º>

________________________________________

TORSK

titta bland gösrecepten